Overzicht van het Belgische witblauw ras
“Landbouwhuisdieren met echte identiteit.”
Het huidige Belgische witblauw ras is ontstaan in 1973 toen de splitsing van het ras van Midden en Hoog België in 2 verschillende takken doorgevoerd werd: het vlees type en het tweeledige type ook wel het dubbeldoel type genoemd.
ALGEMEEN
Het zijn runderen met een zeer hoge natuurlijke spierontwikkeling en er is een grote uniformiteit onder de dieren. De BWB dieren hebben een rustig karakter en zijn handzame dieren, met een uitzondering daar gelaten.
FORMAAT
Het gewicht van een volwassen stier varieert tussen 1.100 en 1.250 kg.
Het gemiddeld gewicht van een volwassen koe bedraagt 700 tot 750 kg.
VACHT
Hoewel de meeste gekeurde exemplaren bontgekleurd zijn, treft men bij dit ras 3 kleurtypes aan: volledig wit, blauw (blauwbont), zwart (zwartbont).
WIST U DAT?
Het BWB vlees bevat gemiddeld 5 % vet, d.w.z. 2 tot 3 keer minder dan vlees dat door andere vleesrassen geproduceerd wordt.
“Witblauwe om van te houden”
Er bestaan vele soorten vleesvee-rassen, maar waarom nu juist Belgisch Wit Blauw?
De vraag van de consumeerder naar gezond, betaalbaar en mager vlees wordt beantwoord met het Belgisch witblauw rund.
Door een natuurlijke selectie zijn de Belgische rundveehouders erin geslaagd een uniek dier met unieke genen te fokken wat geleid heeft tot het superieur dikbilras dat we vandaag de dag kennen. Bovendien heeft het vlees als voordeel dat het hoogwaardig is van kwaliteit en vetarm.
Het BWB is veruit het meest populaire vleesras in Nederland en België. Ook vele andere landen in Europa en daarbuiten zien de meerwaarde van het ras in en importeren dieren en genetica van het ras. Gezien de groeiende wereldbevolking en de daaraan gepaarde voedselproblematiek groeit de vraag naar het exclusieve raszuivere BWB-ras of om het in te kruisen met lokale vleesrassen. In delen van Zuid Amerika, Afrika en Azië is dit gebeurd en de resultaten hiervan zijn meer dan positief. Met het Belgisch witblauw ras als voornaamste bouwsteen zal de bevolking gevoed kunnen blijven worden met kwalitatief, uiterst gezond rundvlees en niet te vergeten met de kleinste ecologische voetafdruk t.o.v. andere vleesvee-rassen.